Thursday, May 19, 2011

If it's not fixed, it is broken


Polkupyörä on erittäin suosittu kulkuväline San Franciscossa. Pyörille on tehty reittejä ja niille on varattu kaistoja joka puolelle kaupunkia. Vaikka kaupunki onkin täynnä erittäin jyrkkiä mäkiä, löytyy nohevalle fillaristille tasaisempia reittejä. Tämän kaupungin tapauksessa tasainen tarkoittaa erittäin mukavasti reisiä hapottavia pitkiä loivahkoja mäkiä.

Pyöräkulttuuri on myös vahvaa, ja etenkin Missionin kaupunginosasta löytyy monenlaisia pyöräkauppoja, lähinnä Valencialta 18. streetin kulmasta etelään.


Itse hankin fillarin massaräätälöityjä pyöriä kasaavasta Mission Bicycle Companysta. Firmalla on kotisivuillaan aika näppärä fillarin suunnitteluohjelma, jolla voi koota haluamansa pyörän erilaisista osista. Firma on muutenkin lonkerot aika syvällä Piilaakson startup-skenessä: fillarikaupalla on Advisory board, johon kuuluu tyyppi Googlelta, toinen Vimeolta ja kolmas Diggiltä.

Menin liikkeeseen lähinnä tutustumaan tarjolla oleviin osiin. Keskustelu pyöräilyn eri osa-alueista vei mennessään ja fillari tuli samalla suunniteltua ja tilattua. Ihmeellistä, miten paljon juttua voi riittää ohjainlaakerista tai kampien laadusta. 

Yhteistä pyörille on firman itsensä suunnittelema Valencia-teräsrunko, jonka ympärille voi kasata monenlaista kaupunkipyörää, niin vaihteilla kuin ilmankin. Peruspyörä on kippura- tai häränsarvitankolla varustettu fiksi, mutta myös vapaarattaalla varustettuja single speedejä menee myös kaupaksi kohtuullisen paljon. Kaupasta voi myös napata mukaansa hipsterhenkisiä olkalaukkuja, t-paitoja tai polkupyörän viikset.

Itse ostin pyörääni käännettävän takavanteen. Toiseen suuntaan vanne toimii single speedinä ja toiseen suuntaan fiksinä. Sisäänajokuukauden jälkeen vaihdoin sinkulasta fiksiin ja jälleen on uusi aluevaltaus tehty. Fiksi-intoilijat sanovat, että paluuta vapaarattaaseen ei ole. Nyt takana on muutama viikko ja vapaaratas houkuttelee edelleen. Etenkin kaupunkiajossa, missä tapahtumia on jatkuvasti.

Mutta ensi päivien outous on takana, ja fiksillä on useammin hauska ajaa kuin ei. Opettelua homma oli aluksi, mutta lihakset oppivat vähitellen, että kammet todellakin pyörivät jatkuvasti. Ainakin pyörittämisen treenaamiseen fiksi on oiva peli. Ja liikennevaloissa paikallaan kikkailuun. 

Teräsrunkoinen pyöräni painaa alle kymmenen kiloa ja se ovat kasanneet hipsterit hikipajassaan Valencian varrella. Laadukkaista osista kasattu yksinkerainen fillari on virkistävä poikkeus kotoa löytyviin vaihdepyöriin. Lopputulos on itseä miellyttävä ja matka taittuu yleensä naama virneessä.

Ja koska Mission Bicycles on osa Missionin hipsteryhteisöä, on siitä tehty lievästi sokerinen Vimeo-video. Olkaa hyvä:


No comments:

Post a Comment