Tuesday, February 15, 2011

Jobsin Steven naapurissa

Stanfordin opiskelija kiteytti Palo Alton ilmapiirin osuvasti: jos poliisilla on aikaa sakottaa väärin pysäköityjä polkupyöriä, ei hommia ole hirveästi.

Kauppakassi ZR1
Palo Alto on rikkaiden ihmisten lintukoto. Yksi pahimpia riskejä pimeällä kulkiessa on törmätä jalkakäytävälle parkkeerattuun Priukseen. Jobsin Stevekin asuu järkevän kokoisessa talossa normaalin kadun varrella. Ei aitoja, ei näkyviä turvamiehiä. Ehkä riittävän monta miljardööriä ja miljonääriä pienellä alueella jakaa riskiä riittävästi. Tammikuun Kuukausiliitteen Teemu Selänne -jutun jälkeen ajattelin, että kaikki vähänkin varakkaammat asuvat suljetuilla ja vartioiduilla asuinalueilla.


Itäpuolella kaikki on täälläkin toisin. Piilaakson halkovan 101-moottoritien toisella puolella sijaitseva East Palo Alto kärsii köyhyydestä ja jengiväkivallasta. Jengiläiset hengailevat Home Depotin parkkiksella parhaita keravalaisia perinteitä noudattaen.

Tarinan mukaan East Palo Alto on omalta osaltaan Stanfordin syytä. Yliopiston perustajan Leland Stanfordin vaimon Jane Stanford rakennutti kampusalueelle kirkon miehensä muistoksi. Hän määräsi myös, että alkoholin myynti on kiellettyä mailin säteellä kirkosta.

Kuivan kampuksen vastapainoksi trokarit ryhtyivät myymään opiskelijoille viinaa East Palo Alton rannoilla. Tämä oli alkusysäyksenä nykymuotoiselle East Palo Altolle.

Palo Alton kortteleiden halki kävellessä on hauska havaita naapuripaineen autovalinnoissa. Jotkut korttelit ovat täynnä Audeja, toisissa esiintyy erityisen paljon Volvoja.  Pääasiallisesti Palo Alton pientaloasukkaiden autovalinnat ovat osuneet Bemareihin, Lexuksiin tai Priuksiin. Kauppakassina toimii vaikkapa Teslan sähkö-roadsteri tai kaksipaikkainen Lotus.

No comments:

Post a Comment